Кулинарна революция и бизнес за милиарди: Червеи и щурци в менюто

...
Кулинарна революция и бизнес за милиарди: Червеи и щурци в менюто
Коментари Харесай

Кулинарна революция и бизнес за милиарди: Червеи и щурци в менюто ни

Кулинарна гражданска война и бизнес за милиарди: Червеи и щурци в менюто ни. Храната от инсекти ще ни избави от продоволствената рецесия, има и ековъздействие, споделят експертите

Спомняте ли си кино лентата „ Бразилия “ на режисьора Тери Гилиъм, основан през 80-те години? В него бе показано „ съвършеното “ бъдеще, в което технологиите дефинират човешкия живот. Обществото – подложено на тотален надзор, Министерството на Информацията – всесилно. През 1986 година, когато филмът пристигна в България, контролът над това, което правиш и приказваш, не ни беше непознат. Впечатляващо бе, че хората от бъдещето са вманиачени на тематика „ пластична хирургия “.

А другото – храната им: на вечеря на висшето общество бяха поднесени чинии с ястия, сходни на каша, които се различаваха само по цвят. Една от революциите в кулинарията стартира при започване на новото хилядолетие, когато Ерве Тис постави началото
на молекулярната кухня
и даде опция на готвачите да смесват усети и аромати както си желаят – да вземем за пример ягодата да има усет на скарида. През последната седмица пък пристигнаха две вести, които освен ще дадат нова посока на изхранването,
само че и ще отворят ниша за
многомилиарден бизнес. Едната е, че Европейският съюз позволи домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари да бъдат употребявани като храна във всички страни членки на общността. А другата е, че месо, основано в лаборатория, още тази година може да се предлага в заведения за хранене в Съединени американски щати. Оказва се, че фантастиката става действителност доста по-бързо, в сравнение с сме очаквали.
Кифлички с брашно от домашни щурци,
сос за спагети, овкусен с ларви на брашнени червеи, салата, шоколад, салами и снаксове с инсекти, които ще се оферират замразени, изсушени или на прахуляк. Вече ще би трябвало да приемем мисълта, че хвъркати и пълзящи ще влязат в менюто ни.

От 24 януари само виетнамската компания Cricket One може да предлага на пазара в Европейски Съюз отчасти обезмаслен прахуляк от домакински щурец (Acheta domesticus). А от четвъртък е позволена преработката на ларви на брашнения бръмбар (Alphitobius diaperinus). Подобни правила съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия брашнен червей (Tenebrio molitor), оповестява DW.
Прахът от домашния щурец
може да се поставя във всички вероятни храни – самун и кифли,  тестени произведения и миксове за кексове, сосове и супи, в заместители на месото и мляко, в картофени артикули и шоколад, както и в други артикули. Ако има такава добавка, те не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански. Европейската комисия сега преглежда още молби за разрешаване на потреблението на артикули от инсекти,
защото производителите би трябвало
да аплайват за позволение за всеки тип насекомо, който желаят да пуснат на пазара. Предложенията са за пакети с цели инсекти, паста, макаронени  и сладкарски произведения, сосове за предястия, салати и сандвичи, тахани с ядки и щурци, снаксове.Досега в Европейски Съюз легално се продаваха храни с инсекти единствено в зоомагазините.
Жълтият брашнен червей се употребява
за храна за рибки, влечуги, кучета и котки. Очаква се  домашните птици и прасета да бъдат идващите в листата за утвърждение.Домашният щурец е утвърден за човешка консумация в Швейцария още от 2017 година Щурците са желани най-често печени, тъй като по този начин резервират в най-голяма степен питателните си свойства. Досега гамата от храни с инсекти е „ в действителност доста, доста дребна пазарна ниша “, изяснява експертът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург.
В момента в Германия се оферират
единствено няколко продукта с дребни количества инсекти – десертчета или макарони. До потреблението на прахуляк от инсекти за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, споделя Валет.
Възможно ли е да ядете инсекти без да знаете?
Наличието на инсекти в продукта би трябвало да бъде обозначено като наличие върху опаковката на продуктите. Валет приканва това да е пределно разбираемо за всички – да вземем за пример „ бисквити с инсекти “ или „ паста с инсекти “. Както и доста други храни, в редки случаи прахът от инсекти може да провокира алергични реакции, да вземем за пример при хора, чувствителни към раци, мекотели и акари, предизвестяват експертите. Информация за това би трябвало да бъде посочена в непосредствена непосредственост до листата със съставките.

Според Европейския орган за сигурност на храните, 100 грама изсушен брашнен червей има енергийна стойност от към 500 килокалории.Протеинът е 57-61,4%, мазнините са от 22,7 до 31,6%, фибрите – от 4,1 до 6,7 грама, а захарите – под 0,2%. Брашненият червей има високо наличие на желязо, магнезий и цинк, витамин В12 и рибофлавин, както и обилни количества омега-3 и омега-6 мазнини.Около 2000 са ядливите типове инсекти в света. Те влизат в хранителния режим на съвсем 2 милиарда души, най-много в Азия.

Според разнообразни прогнози, търговията с артикули, в които има ядливи насекоми, ще надвиши 4,1 милиарда $ до 2025 година Организация на обединените нации предвижда, че до 2050 година търсенето на скотски протеини в света ще се удвои. На бизнеса с инсекти се гледа като на едно от решенията на продоволствената рецесия, провокирана от възходящото население на планетата и изчерпващите се естествени запаси.
Насекомите може да бъдат препоръчвани
и като по-устойчив източник на протеин, тъй като имат по-ниско отрицателно влияние върху околната среда от животните, отглеждани за месо, както и поради високата им хранителна стойност. През последните години стартъпи за инсекти притеглят финансиране от фондове за рисков капитал и получават интерес от колоси в промишлеността като “Нестле ” и “Каргил ”. Сред тях е и българският стартъп „ Насекомо “.
Всъщност този бизнес в България е много напреднал,
даже има своя асоциация, която бе учредена в края на 2021 година от „ Азенофф Байотех “ ЕООД, Енто Проджект ЕООД, Суперморио ЕООД, VBF Pro Ltd., М-фотон ЕООД, „ Био Стопанство Лопянко “ ЕООД, „ Насекомо “ АД. „ Насекомо “ създава артикули, употребявайки за суровина черната муха – боец, още три компании –
“Азенофф Байотех ”, „ М-фотон “ и „ VBF Pro “,
отглеждат брашнен бръмбар и брашнен червей. „ Енто Проджект “ прави брашно от щурци. „ Суперморио “ отглежда супербрашнен червей, а „ Био Стопанство Лопянко “ създава органична копринена прежда и различен протеин от копринена какавида. През 2020 година в Българово, на 20 км от Бургас, отвори първата у нас плантация за щурци.
Най-голямото стопанство за инсекти в света
се построява във Франция и ще създава 100 000 тона артикули годишно. ​Инвестициите във ферми за инсекти до 2022 година единствено в Европейски Съюз надвишават 1 милиарда евро, а до 2025 година се чака да бъдат 2 милиарда евро. Пазарното търсене на протеини от инсекти се чака до 2030 година да надвишава 10 млн. тона, което се равнява на 20 милиарда евро. За съпоставяне, сега световният потенциал на фермите доближава едвам 300 хиляди тона годишно.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР